Här får personalen tid att uppfinna

Uppdaterad
Publicerad

Sen 2010 finns innovationsslussar i Sverige. Västerbottens läns landsting är ett av två landsting som fått full finansiering av sina lösningar. Förr var det mest läkare med forskarbakgrund som kom med innovationer. Nu är det fler från övrig personal som tar chansen.

Karin Klarin är en av dem som mest på ledig tid, helger och kvällar började fundera på lösningar för att drapera bort området runt örat vid operationer:

– Det finns mycket bakterier i örat och örat är känsligt att tvätta, förklarar operationssköterskan som i flera år nu arbetat med att utveckla ett skydd som träs över örat.

Hon tycker det har varit tufft men hon har lärt sig mycket, men rik så hon kan sluta jobba på operation tror hon inte hon ska bli.

– Det har varit värdefullt att få hjälp av innovationsslussen att möta de som verkligen kan sånt här och hjälp att söka pengar för det kostar mycket med licensavtal mm, säger Karin Klarin, operationsköterska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer