Vindeälvsåsens vattenskyddsområde är indelad i tre skyddszoner. Röd är primär, lila sekundär och grön tertiär. Foto: Vakin

Inrättar vattenskyddsområde i Vindelälvsåsen

Publicerad

Våren 2016 togs beslutet att inrätta ett vattenskyddsområde i Vindelälvsåsen. I år träder de nya reglerna för Umeås vattentäkt i kraft vilket kommer innebära vissa förändringar för de som bor i området. Bland annat när det kommer till att tvätta bilen eller gödsla i trädgården.

Vindelälvsåsen är klassad som en av Sveriges främsta grundvattentillgångar och för att skydda området från föroreningar har ett vattenskyddsområde inrättats. 

Området är indelat i tre olika skyddszoner; primär, sekundär och teritär där olika skyddsföreskrifter gäller. Det som regleras är bland annat kemiska produkter, avlopp, avfall och borrning inom området.

Behövde nya gränsdragningar

Det fanns tidigare tre mindre skyddsområden med föreskrifter för Tavelsjö, Hissjö och Forslunda vattentäkter. Men då dessa inte täckte allt grundvatten i Vindelälvsåsen behövdes nya gränsdragningar och skyddsföreskrifter för både vattentäkter och grundvattenförekomster.

Under våren har boende och andra verksamheter i området informeras och för de flesta kommer det inte att innebära någon stor förändring. Men enligt Vakin som ansvarar för området måste alla vara försiktiga med det som kan förorena vattnet eller marken.

Saker som kan påverka grundvattnet är exempelvis biltvätt och trädgårdsgödsling. Beroende på vilken zon man bor eller är verksam i kan det krävs anmälan eller tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.