Foto: SVT

”Inte säkert för barnen” – slitna lekplatser upprör i Dorotea

Uppdaterad
Publicerad

Lekparkerna i Dorotea är slitna. Spikar sticker ut, plankor är trasiga och gungsitsar är lösa.

– Det är ju inte säkert för barnen. De kan göra illa sig på järnskrotet och plankorna, säger Anna-Lena Söderman till SVT.

Ända sedan hennes son började leka på gården har Anna-Lena Söderman försökt få kommunen att rusta upp lekparkerna.

Tre år har gått och hennes son är nu fyra år gammal, men hon anser inte att kommunen och Doroteahus tagit ansvar.

– Det sticker ut spikar som barnen gör illa sig på när de klättrar, säger Anna-Lena när hon visar en av flera lekplatser vid hennes hem. I övrigt syns också trasiga plankor, grafitti, lösa gungsitser och stickor från trästockarna som omringar sandlådorna.

Kommunen och Doroteahus pekar båda ut samma problem. Nämligen att det kostar mycket pengar att bygga nya lekplatser samt rusta upp befintliga.

Det finns många regler som måste följas, bland annat får bara behörig personal genomföra reparationer för att det ska vara godkänt.

– Budgeten är stram och pengarna som finns för lekplatserna täcker i stort sett kostnaden för besiktningarna. Behövs det då göras reparationer så överskriver vi budgeten, säger Hans Sandström som jobbar på tekniska kontoret. Han fortsätter:

– Det är oerhört dyrt med lekutrustning. Lite borgar och grejer blir snabbt över 200 000, så det räcker inte långt.

Sandström säger också att de lekplatser som är farliga ska tas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.