Hör vad Mahmoud Chninou tänker om svenskhet Foto: SVT

Arbetet med integration ska stärkas i Umeå – Umegration stärker samarbeten

Publicerad

Nu ska samarbetet stärkas mellan föreningar och aktörer som jobbar med integration i Umeå.

Arrangemanget “Umegration” sammanför poeter, föreläsare och kulturarbetare för att diskutera utanförskap och rasism.

På kulturhuset Klossen i Umeå anordnade kommunen tillsammans med studieförbunden i Umeå evenemanget “Umegration” och bjöd in lokala förmågor att föreläsa och uppträda.

– Folk har tagit vissa frågor för givet och man tror inte att det är så allvarligt som det är med rasism och fördomar, säger Linn Karlsson, verksamhetsutvecklare på ABF. 

Hon säger att de hoppas kunna väcka nya tankar och funderingar och att det finns många frågor som inte väcks i dagens samhälle.

Vad är svenskhet?

Mahmoud Chninou, ordförande i ”For The Culture”, var en av föreläsarna under kvällen. Han är också socialdemokratisk kommunpolitiker i Umeå och  säger att integrationsproblem inte bara handlar om den fysiska idealbilden av att umgås mer med varandra.

– Integration handlar också om juridik, om lika rätt i samhället, där finns det många brister. Det finns även mentala barriärer om vem man får vara och var man ska känna sig hemma, bekväm och trygg.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.