Genrebild. Foto: Lise Åserud / TT

Internet- och kabel-tv i Vännäs vandaliserat – polis utreder

Uppdaterad
Publicerad

Internet- och kabel-tv ligger nere i delar av Vännäs efter att en knutpunkt vandaliserats.

Texten har uppdaterats.

Ett avbrott i leveranserna av Internet- och kabel-tv har skett i Vännäs. Det är Myranområdet och delar av centrala Vännäs som är drabbade. En knutpunkt misstänks ha vandaliserats och polisen har spärrat av området och utreder nu orsakerna kring avbrottet.

– Någon eller några har tagit sig in i en lokal där utrustning för värme och internet finns och förstört. I nuläget utreds det som sabotage. Det finns ingen misstänkt för tillfället, säger Elisabeth Glaas, kommunikatör vid polisen.

Polisen arbetar vidare på platsen med teknisk undersökning och förhör. Kommunen kan inte börja reparationen förrän polisens tekniska undersökning är klar.

– Vi vet inte den exakta omfattningen av avbrottet ännu men de signaler vi fått är att det är rätt omfattande skador så vi räknar med att det kan ta några dagar att reparera noden, säger Anders Henriksson, IT-chef på Vännäs kommun.

– En node är en geografisk knutpunkt för spridning av internet och kabel-tv. I det här fallet ett skåp i ett låst rum.

Hur beslutsam måste man vara för att ta sig in och vandalisera en sån här knutpunkt?

– Ja det är ju det man undrar. Vi väntar nu på att polisen ska ge klartecken om att vi får gå in efter lunch nu på fredagen och börja laga detta. Vi kommer jobba med full kraft tills det är löst men som sagt kommer det nog ta någon dag.

Vännäs kommun: ”Har blivit insläppta på brottsplatsen”

Reparatörer kunde börja jobba strax innan klockan 14 på fredagseftermiddagen:

”Polisen har jobbat snabbt och effektivt så vi har nu blivit insläppta på brottsplatsen och påbörjat arbetet med reparationer”, skriver Vännäs kommun på sin hemsida.

Vid 15 kommer ytterligare en uppdatering om reparationen:

”Vi har prioriterat få ingång de stora kundgrupperna och jobbar på allt eftersom. Just nu så ska kabel-tv och internet via gamla kabel-tv nätet vara igång. Dock kan kortare avbrott förekomma under det fortsatta arbetet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.