Foto: SVT

Intervjuer med samiska kvinnor släpps

Publicerad

Personliga och intima berättelser om 27 samiska kvinnors liv har varit inlåsta i ett bankfack under de senaste 20 åren. Det ingick i överenskommelsen. Först nu kan journalisten och forskaren Liv Inger Somby återge de samiska kvinnornas berättelser.

-  Det var mycket dramatiska berättelser som jag fick från de äldre kvinnorna och en del var tabubelagda så jag gjorde ett avtal med de här kvinnorna att om de berättade för mig så skulle jag vänta i 20 år. Det var ett sätt att få förtroende så de kunde lita på mig och ge sina berättelser, säger Liv Inger Somby som journalist och högskolelektor.

Intervjuerna ingår i den utställning om samiska kvinnor som just nu pågår vid kvinnohistoriska museet i Umeå.  Liv Inger Somby som själv är same menar att det är viktigt att just samiska kvinnornas livsöden får komma fram. Och några av de mest dramatiska berättelser har hon ännu inte kunnat berätta utan väntar på rätt tillfälle.

– De har själva nästan aldrig berättat om det och det är sådana historier som har fått sådana tunga konsekvenser för många familjer och gjort att de har lidit i tysthet. Jag måste förvalta de berättelserna på rätt sätt innan de kan återges, säger Liv Inger Somby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer