Isak From (S) beklagar att nedskärningarna på Arbetsförmedlingen slår mot landsbygden. Foto: TT/SVT

Isak From (S) om neddragningarna på Arbetsförmedlingen i Lycksele: Dubbelfel

Publicerad

Västerbottniska riksdagsledamöterna Helena Lindahl (C) och Isak From (S) beklagar att nedskärningarna på Arbetsförmedlingen slår mot landsbygden. ”Dubbelfel”, säger From. ”Tondövt”, säger Lindahl. Men i och med Januariavtalet har också S och C kommit överens om stora förändringar för Arbetsförmedlingen.

Neddragningarna på Arbetsförmedlingen drabbar bland annat Lycksele. Av 100 utlovade tjänster på Arbetsförmedlingens kundservicekontor i Lycksele blir det bara 20 kvar. Isak From, socialdemokratisk riksdagsledamot från Norsjö, är förvånad och oroad över beslutet som kom igår.

- Jag är oerhört förvånad att det drabbar just inläsningsverksamheten, just den har man värderat särskilt högt, säger han och fortsätter:

– Och om man nu ska skära ner i Lycksele så kanske man lokaliserar om till större orter. Det blir dubbelfel.

Pekar på M:s och KD:s budget

Han säger att den M/KD-budgeten som röstades igenom i december gjorde att Arbetsförmedlingen tvingades ta beslutet om de stora neddragningarna.  

– Det var oerhört mycket pengar som drogs ner vid årsskiftet, säger Isak From (S).

I Januariavtalet har Socialdemokraterna kommit överens med C, L och MP om att Arbetsförmedlingen ska “göras om i grunden”. 

Hade det verkligen blivit annorlunda med er budget? 

- Det handlar om stora förändringar, men det skulle utredas noga och genomföras 2021, en sådan drastisk förändring som Arbetsförmedlingen nu får göra hade inte vi gjort.

Ändras inte i vår

Men när regeringen nu får lägga en vårändringsbudget kommer det inte att innebära några andra beslut för Arbetsförmedlingens del. 

– De pengarna finns inte. Kanske är det möjligt i höstbudgeten, säger Isak From.

Men Helena Lindahl, centerpartistisk riksdagsledamot från Ånäset, menar att budgeten inte spelade roll för beslutet.

– Redan för två år sedan pratade generaldirektören på Arbetsförmedlingen om digitalisering. Jag menar att det här beslutet inte är förankrat i politiken, utan det har skett på generaldirektörens eget bevåg.

”Skulle inte rycka undan mattan för småkontor”

Hon menar att Arbetsförmedlingen börjar i helt fel ände, och skulle vilja att man tittade på storstäderna först.

– Det är väldigt tondövt av generaldirektören att gå på med detta och väldigt konstigt att det slår mot landsbygden, säger Helena Lindahl (C).

Men även Centerpartiet har ju velat göra stora förändringar på Arbetsförmedlingen?

– Det är i den förmedlande delen. Vi har inte sagt att man ska rycka undan mattan för småkontor på landsbygden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer