Nu kan isarna vara lömska på flera håll i länet – skoterförare uppmanas till extra försiktighet. Foto: SVT

Isarna lömska på flera håll i länet – skoterklubbar tipsar

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i Västerbotten är isarna lömska just nu och man bör vara försiktig om man beger sig ut på skoter.
Vi har ringt runt till några skoterklubbar i länet för att kolla isläget.

Robertsfors:

– Isarna är inte säkra här. Det har varit för lite snö och minusgrader. Om man ändå beger sig ut ska man hålla sig efter utstakade leder och inte köra på åkermark, planteringar och hyggen, säger Tomas Svanström, ordförande Robertsfors skoterklubb.

Skellefteå:

– Det är inte helt säkert på isarna utan det kan variera kraftigt. Vissa insjöar går det bra att köra på men på älven bör man inte köra alls. Om cirka 1-2 veckor så kommer vi nog börja kontrollmäta isarna. Det är lurigt för det kan vara 95% bra is och 5% kan vara jättetunn, exempelvis i älven kan det vara väta på ett ställe och tre meter tjock is vid sidan om, säger Roger Eriksson, ordförande Skellefteå snöskoterklubb.

Vindeln:

– Vi har varit på älven och borrat, isarna börjar vara rätt hyffsade. Isarna är runt 20 centimeter som svagast och 40 centimeter som tjockast. Men vi har inte stakat något över älven än och man ska tänka efter om man beger sig ut, säger Pär Nilsson, ordförande skotersklubben Vindeln.

Dorotea:

– Det är ganska bra snöläge för säsongen, kring 70 centimeter. Man kan aldrig ge några garantier med isar, men vi har stakat på en del ställen och där såg isarna rätt tjocka ut, säger Anders Lundgren, ordförande Borgafjäll skoterklubb.

Nordmaling:

– Isarna är rätt okej där det fryst i lugn och ro men det är magert med snö, max 20 centimeter. Några leder är uppkörda, men vi brukar varna att man inte ska köra såhär tidigt på säsongen då det ger skador på bland annat åkermark. Att man får vänta och ta hänsyn, säger Ingemar Nyberg, ordförande Nordmalings skoterklubb.

I faktarutan nedan har vi sammanställt tips från klubbarna vi pratat med kring vad man bör tänka på som skoteråkare på isen.

Tips till skoterförare på is

Visa
  • Provborra isen
  • Ta med dig isdubbar
  • Ta rejält med avstånd, om någon annan går igenom isen med sin skoter så har man en chans att rädda personen. Om man kör för nära finns en risk att alla hamnar i plurret samtidigt.
  • Undvik okända vatten där du inte har full koll på alla inlopp och utlopp. Isen kan vara extra förrädisk vid exempelvis åar och bäckar.
  • Åk aldrig själv
  • Ha med dig telefon och berätta var du ska

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer