En fjällpromenad ovanför Laisaliden mellan Hemavan och Tärnaby blev till en skridskotur på den nyblanka tjärnen Nuolpen, eller Nolhpenjaavretje som den heter på samiska. Foto: Agneta af Ekenstam

Ispremiär i fjällen: ”Man har en frihetskänsla som är enorm”

Uppdaterad
Publicerad

En fjällpromenad ovanför Laisaliden mellan Hemavan och Tärnaby blev till en skridskotur på nyblankt vatten för Agneta och hennes vänner under helgens kortvariga solsken.

Agneta af Ekenstam har bott i Hemavan i över 50 år och är aktiv i bygden, bland annat som ordförande i näringsföreningen.

Hon och några vänner passade på att ta en promenad under lördagen upp till tjärnen Nuolpen, eller Nolhpenjaavretje på samiska. Hon säger att man måste passa på precis efter att isen lagt sig och innan snön kommit.

– Vi trodde nog inte att det skulle vara så bra is, men vi chansade och tänkte: ”Vi får ju ändå en fin fjälltur”, och så kommer vi upp där och så är det bara helt fantastiskt!

Se den härliga filmen från turen i klippet ovan!

”Snälla norrmän, öppna gränsen!”

Agneta säger att många av fjällsjöarna ligger en bit upp men att det ändå går bra att ta sig till dem och att de stora sjöarna brukar få is först i januari.

Däremot är det ett helt gäng sjöar hon verkligen vill till, men det får hon inte.

– Nu måste vi se till att norrmännen öppnar gränsen, för vi har så fina sjöar på norska sidan gränsen, så vi ber: ”Snälla, snälla norrmän, öppna gränsen så vi kan komma och åka skridskor hos er”, säger Agneta och skrattar.

Agnetas packlista för skridskoturer

”Vi är väldigt noga, dels så ser vi till att vi inte är ensamma. Sen har vi alltid isdubbar, vi har ryggsäck med extrakläder i – om du åker i vattnet så ska du ha en ryggsäck som ser till att du håller dig lite flytande i alla fall – och sen så har vi alltid någon som har en kastlina med sig.

Hjälmar har vi – nu var det faktiskt en som inte hade det i lördags men annars har vi alltid det – vi är väldigt försiktiga, väldigt noga och så har vi alltid stavar och förste man går alltid före, sticker hål och känner hur tjock isen är, i lördags var den tio centimeter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.