”Vi vill veta hur man upplever äldreomsorgen” säger Marie Åberg, chef på Ivo avdelning nord. Foto: Björn Ottosson/SVT

Ivo:s vädjan: ”Hjälp oss att följa upp äldrevården under pandemin”

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, undersöker just nu hur bland annat smittsäkra besök hanterats på särskilda boenden för äldre under pandemin. En enkät riktad till boende och anhöriga har tagits fram – men än så länge har svarsfrekvensen varit låg.

Nu pågår ett arbete för att nå ut till fler personer och man intervjuar även personal på boenden för att få in kunskap den vägen.

– Vi vill ju veta hur man upplever äldreomsorgen. Hur medborgarna känner. Både närstående och de boende som kan besvara de här frågorna. Därför är det väldigt angeläget för oss att få deras svar, deras röster, så att vi kan gå vidare när vi granskar vård och omsorg, säger Marie Åberg, chef för Ivo avdelning nord.

Coronaviruset i Västerbotten

Situationen inom äldreomsorgen har det rapporterats mycket om under pandemin, bland annat tog sig coronasmittan in på äldreboendet Tranan i Storuman, vilket drabbade både personal och boende hårt. Över 50 personer smittades där och 9 av brukarna dog i sviterna av covid-19.

Förutom smittan så har äldreomsorgen också påverkats av ett tufft bemanningsläge och besöksförbud mot anhöriga. Enkätsvaren är viktiga för Ivo:s fortsatta tillsyn och som underlag inför kommande utbrott av smitta.

Enkäten som riktar sig till boende och närstående till boende på Säbo (särskilda boenden) hittar du här.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet