Genrebild. Foto: Jens Meyer/TT

Markägare får grönt ljus för skyddsjakt på trana

Publicerad

Länsstyrelsen har beviljat två markägare i Skellefteå kommun skyddsjakt på trana. Detta i skrämselsyfte efter att tranorna tidigare år inneburit skador på markägararnas grödor.

Båda markägarna uppger att de haft problem med tranor som orsakat skador på grödorna. Den ena i några veckors tid och den andra sedan flera år tillbaka. Tranflockarna är enligt ansökningarna relativt stora och stannar oftast hela sommaren.

Vi har tidigare fått ersättning för de skador som uppstått men det kan inte vara tanken att vi ska föda tranor istället för våra kor”, skriver en av markägarna i sin ansökan.

Nu har Länsstyrelsen beslutat att bevilja skyddsjakt på fem respektive tre tranor i skrämselsyfte. Tillståndet gäller fram till slutet på juli månad eller tills dess att den utsatta mängden fällts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.