Foto: SVT

”Jag menar att det är bidragsfusk”

Publicerad

Gitarrmuseet Guitars i Umeå har blivit en ideell förening. Men att få ett medlemskap är både svårt – och dyrt. Enligt Mattias Larsson (C) kan det vara ett sätt att kringgå lagen.

Det berättar Vk och Folkbladet.

Flera personer som tidningarna har varit i kontakt med uppger att de inte lyckats gå med i föreningen – och att det krävs en insats på 15.000 kronor. Samtidigt har Guitars håvat in 2,4 miljoner i år, i kommunala bidrag.

Kan vara ett sätt att kringgå lagen

– Grundkravet för att få kommunalt stöd är ju att föreningen är öppen för alla, och har de nu bildat en som ingen kan gå med i är något fel, säger Mattias Larsson, Centerpartiets gruppledare till Vk.

Han misstänker att bildandet av föreningen kan vara ett sätt att kringgå reglerna.

En kommun får nämligen, enligt kommunallagen inte gynna en särskild näringsidgare. Endast om det finns särskilda skäl för det.

”Bidragsfusk”

En annan kritiker är Umeåbon Robert Axebro, som försökt bli medlem i föreningen.

– Jag menar att det är bidragsfusk, säger han till Folkbladet.

SVT har försökt nå delägaren Fredrik Fagerlund. Utan resultat. Jonas Svedin, som också är delägare, vill inte lämna någon kommentar, eftersom han inte är ”tillräckligt insatt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.