Genrebild. Foto: SVT

Jägareförbundet vill ha skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet av de DNA-prover som Länsstyrelsen tagit på vargparet som siktats i Nordmaling är nu klara. Men proverna visade ingenting och Länsstyrelsen vet fortfarande inte om vargparet är genetisk viktiga för den svenska vargpopulationen. Nu kräver Jägareförbundet att Länsstyrelsen tar ett beslut om skyddsjakt.

Förhoppningen om att DNA-proverna som Länsstyrelsen tagit på vargparet ska ge något resultat har misslyckats. Fyra av fem prover har hittills analyserats men ingen av dem visar var vargarna kommer ifrån eller om de är viktiga för den svenska vargpopulationen.

Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, säger att de nu väntar på att snön ska börja falla så att de återigen kan spåra vargarna.

Varg i Västerbotten

– Vi kommer att fortsätta att ha möten med samebyarna om hur vi ska hantera det här. Men hur vi ska gå vidare med det här styrs av vilka problem som eventuellt kommer uppstå för samebyarna, säger hon.

Läs även: Skoterförbud i fjällen efter vargsikte

Vill att åtgärder vidtas snabbt

Men medlemmarna i Jägareförbundet Västerbotten skriver i ett pressmeddelande att de inte kan acceptera en fast etablering av en vargstam i länet och att Länsstyrelsen bör skyndsamt vidta åtgärder för att få bort vargparet från länet.

– Alldeles oavsett om de vargar som det nu är fråga om skulle vara invandrade och genetiskt värdefulla, så finns inget oavvisligt skydd för dem om de angriper hundar, tamboskap och renar.

Kan det sluta med att det blir en skyddsjakt?

– Ja, det kan det göra. Men i så fall blir det inte en jakt som vem som helst kan gå ut och genomföra, utan det blir Länsstyrelsen som bestämmer vem det är som ska genomföra jakten, säger Linda Backlund.

Läs även: Renägare: ”Skulle vara förödande”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet