Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurägaren Evelina Rönnkvist vill överklaga länsstyrelsens beslut Foto: Alice Holmström/SVT

Länsstyrelsens beslut: Hönan Sven måste få en kompis – ägaren kritisk: ”Det tär på oss”

Publicerad

Hönan Sven har blivit populär på sociala medier – där han åker buss, går promenad i koppel och sover i vardagsrummet hemma hos familjen i Röbäck.

Nu har länstyrelsen beslutat att Sven ska ha en kompis. Men djurägarna kommer att överklaga – då alla kompisförsök slutat i slagsmål.

– Viktigast för oss är att Sven mår bra, säger ägaren Evelina Rönnkvist.

I maj gjordes en anmälan till Länsstyrelsen gällande hönan Sven. Djurskyddet gjorde bedömningen att en höna inte ska leva ensam utan med en flock. Det är nu upp till djurägarna att hitta minst en till artfrände.

Svens ägare Evelina Rönnkvist har letat efter en kamrat till Sven. Flera olika hönor har introducerats men ingenting har funkat.

– Det har varit slagsmål och Sven har mått väldigt dåligt. Han vill varken dricka eller äta och så har det varit i snart en vecka, säger Evelina Rönnkvist som också är märkbart tagen av situationen:

– Det tär på oss, viktigast för oss är att Sven mår bra men det verkar han inte göra nu.

Länstyrelsen om situationen

Länsstyrelsen har fått in flera anmälningar kring hönan Sven och bestämt att hon måste ha en

– Vi har motiverat beslutet med att höns är flockdjur och i den här konstellationen får hönan inte utlopp för sitt sociala beteendemönster. Ägarna har en längre tidsperiod att hitta en lösning och det finns flera bra råd om hur man kan gå till väga. Till exempel är det viktigt att hålla hönorna nära varandra i bur i början för att de ska vänja sig med dofter och liknande, säger Kajsa Berggren, enhetschef på Länsstyrelsen i Västerbottens landsbygdsenhet.

Planen är att överklaga

Djurägarna kommer att överklaga beslutet.

– Om ägarna väljer att överklaga beslutet kommer ärendet gå vidare och bli en rättssak, säger Kajsa Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer