Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Förstår att jaktlaget vill att vi ska göra mer” – hör Åke Bergqvist, polis i Skellefteå, berätta om utredningläget. Foto: Privat.

Jaktlag anmälde tjuvjakt – fick älghuvud dumpat på hatthyllan

Publicerad

I rastkojan hittades ett stinkande älghuvud på hatthyllan.

Sedan dumpades en död älgkalv på uppfarten hos en av jaktlagsmedlemmarna.

Under hösten har ett jaktlag utanför Skellefteå utsatts för trakasserier och hot.

– Det känns som maffiametoder, säger en av jägarna.

Under hösten har ett jaktlag utanför Skellefteå utsatts för trakasserier och hot, vilket Norran var först att berätta om. Jägarna har hittat ett avskuret älghuvud på hatthyllan i jaktstugan. En älgkalv har dumpats på uppfarten hos en av jaktmedlemarna. Dessutom har man hittat ett 10-tal tjuvskjutna älgar i jaktområdet.

– Vi tar det som ett hot, säger jägaren, som vill vara anonym.

Avskjuten ryggrad blev plågsam död

Under hösten har situationen eskalerat. Utanför slakthuset hittades ett laddat salongsgevär som stod lutat mot en vägg – inne i slakthuset hängde en älgkropp.

Hör polisen berätta om utredningen och se jaktlagets bilder på alla döda älgar i klippet. (Obs! Varning för starka bilder.)

Jaktlaget tror sig veta vem som ligger bakom alla händelser och personen ska ha uppträtt hotfullt och aggressivt. Vid ett tillfälle mötte några jägare personen på en grusväg. Det slutade med att de fick backa ner i diket för att inte bli prejade av vägen av en traktor, samtidigt som det skreks och gormades, enligt jägaren.

Vid ett annat tillfälle satt jaktlaget i sin rastkoja när de plötsligt hörde två skott avlossas. De hörde en bil starta och såg sedan mannen köra därifrån. I skogen låg en död älgko och en kalv.

– Ryggraden var avskjuten så det blev en plågsam död, säger en av jägarna.

Händelsen har polisanmälts

Jaktlaget har anmält händelserna till polisen. Mannen misstänks nu för jaktbrott, vapenbrott och stöld. Polisen har också beslagtagit mannens vapen.

– Vi avvaktar teknisk undersökning angående fynd och beslag vi gjort. Personen är informerad i huvudsak om misstankarna. Vi har gjort ett antal förhör med honom, säger Åke Bergqvist, polisens förundersökningsledare.

Dock är utredningarna om olaga hot och vårdslöshet i trafik i samband med händelsen med traktorn nedlagda. Polisen menar att det inte går att styrka att mannen till exempel lagt älghuvudet i rastkojan.

– Det går inte att styrka brott. Det juridiska är en sak och det emotionella en annan sak, säger Åke Bergqvist på polisen.

Nu tycker jaktlaget att glädjen med älgjakten är borta.

–  Det har inte känts roligt. Vi upplever det här som väldigt otrevligt, säger jägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer