Följ med SVT:s reporter Julia Hedlund på en rundtur i skolan. Foto: SVT

Jätteskola byggs i Umeå – se hur den ser ut inuti

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå renoveras före detta Fridhemsgymnasiet om till Maja Beskowsskolan som ska rymma 1 600 högstadie- och gymnasieelever. Renoveringen har kommit halvvägs – se i videon hur den nya skolan tar form.

Bygget beräknas kosta 510 miljoner kronor och stå klart hösten 2019. Moa Brydsten (S), ordförande För- och grundskolenämnden tror att det finns många vinster med att samverka.

– Jag tror att det handlar mycket om kompetensförsörjning. Det utbildas nästan inga högstadielärare idag och genom att kombinera gymnasiet och högstadiet kan vi även samverka med personal, säger Brydsten (S).

Skolan byggs om då folk hade blivit sjuka i den gamla byggnaden och det fanns vattenskador på vissa ställen. Men i och med nyrenoveringen ska det vara helt åtgärdat enligt byggprojektledare Peder Granström.

Programutbud på Maja Beskowgymnasiet

Här är utbildningar och gymnasieprogram som kommer finnas på skolan hösten 2019:

  • Elitidrottsgymnasium
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet 
  • Teknikprogrammet, inriktning IT (informations- och medieteknik)
  • Lärlingsutbildningen
  • Språkintroduktion 

Skolan kommer rymma cirka 1 600 elever, 1 000 på gymnasiet och 600 på högstadiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.