JO kritiserar åklagare i Umeå – brott preskriberades

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare i Umeå får kritik av Justitieombudsmannen (JO) för att ha tagit för lång tid på sig att väcka åtal i en utredning om grov kvinnofridskränkning.

Från att polisen var färdig med förundersökningen dröjde det tio månader innan åklagaren fattade ett beslut om åtal. Då hade ett av brotten redan preskriberats. Det berodde enligt JO på att ärendet inte hanterades tillräckligt snabbt, men också på att åklagaren misstog sig om när vissa gärningar hade inträffat.

JO kritiserar även åklagaren för att inte ha uppmärksammat åklagarkammarens ledning i tid. Enligt åklagaren var fördröjningen en följd av den anstränga arbetssituationen som rådde på åklagarkammaren i Umeå.

Därtill kritiseras även kammarchefen för att hon inte uppmärksammat ärendet och såg till att nödvändiga åtgärder vidtogs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.