Vid 10-tiden fick Vattenfall larm om att det var rökutveckling vid ett ställverk i Vänersborg och 9400 av Vattenfalls elkunder blev strömlösa. Foto: TT

Jobben på Vattenfall i Umeå blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 2.000 jobb försvinner när Vattenfall tvingas skära ner. Det efter att kostnaderna blivit för höga när Vattenfall sålt sin brunkolsverksamhet och gjort andra nedskärningar. I Umeå blir jobben kvar, men en del arbetsuppgifter kommer att flyttas.

Det var för två veckor sedan Vattenfalls ledning presenterade sina planer på att spara två miljarder kronor. Igår var SVT Nyheter först med att berätta om hur 2.000 jobb skulle försvinna från Vattenfall. Under torsdagen så meddelade Vattenfall att de anställda vid Vattenfall accounting i Jokkmokk skulle få nya arbetsuppgifter efter att deras nuvarande uppgifter skulle flyttas till Indien.

LÄS MER: Upp till 2.000 jobb försvinner från Vattenfall

Det har varit en turbulent tid för Vattenfall i Umeå, efter storbranden i vintras. Men nu meddelar Vattenfall att de 200 jobben i Umeå blir kvar. Förändringen blir istället arbetsuppgifterna, idag finns kundtjänst för elhandel och elnätsverksamhet i Umeå. Nu kommer en del av elnätsverksamheten flyttas till Jokkmokk, och elhandeln kommer istället att utökas i Umeå.

– Det blir ingen påverkan på bemanningen i Umeå, men det blir nya arbetsuppgifter. En del enskilda medarbetare kommer att kompetensutvecklas, säger Eva Vitell, som är kund- och marknadschef på Vattenfall eldistribution.

LÄS MER: Se förödelsen från branden

LÄS MER: Efter storbranden: personal får tillfälliga lokaler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.