Johnny i Umeå blev långtidssjuk av covid-19: ”Har varit ett riktigt pissår”

Uppdaterad
Publicerad

Johnny Nilsson från Umeå är en av många som drabbats av långtidscovid. Han ingår i en ny forskningstudie där han undersöks varje månad.

– Det har varit ett riktigt pissår, säger han.

I april förra året insjuknade Johnny Nilsson i covid-19. Efter att han tillfrisknat kom följderna – han trodde hjärtat skulle tryckas ur kroppen på honom.

– Hade jag vetat vad jag vet nu hade jag varit ännu mer försiktig, säger Nilsson.

Coronaviruset i Västerbotten

Han hamnade aldrig på sjukhus utan låg hemma tio dagar. Sen stannade han hemma ytterligare någon vecka.

– Jag var frisk några veckor men sen; jag åkte till akuten flera gånger med något som verkade som en hjärtinfarkt, berättar han.

Undersöks varje månad

Han är en av drygt 300 personer som ingår i en forskningsstudie där de som drabbats av corona följs upp med undersökningar varje månad den första tiden. Det konstateras att alla har olika lång väg tilllbaka till det normala. För Johnny tog det nästan ett helt år trots att han inte behövt vårdas på sjukhus.

– Det har betytt jättemycket för mig, att de har tagit mig på allvar för min livskvalitet har blivit klart försämrad. Det har varit ett riktigt pissår, säger Johnny som först nu i år börjar ha fått tillbaka hälsan.

Hör Johnny Nilsson i Umeå berätta om sin kamp efter att ha smittats av covid-19 i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet