Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jons tankar som sin bortgångne kompis drogmissbruk. Foto: Josefine Holgersson/SVT

Jon om vännens död: ”Det var lättare få tag på droger på hemmen än utanför”

Publicerad

Jon Bertilsson, 19 år, sörjer sin barndomsvän Melvin som dog efter att ha blivit medvetslös på ett behandlingshem i Kramfors.

– Han ville komma ur det och ville få hjälp. Han sa ofta att det var lättare att få tag på droger på hemmet än utanför.

Det var efter första året på gymnasiet som Melvin allt oftare åkte till olika behandlingshem, berättar Jon som saknar sin vän, som inte hann fylla 20.

Melvin Sonnes död i februari tar barndomsvännen Jon Bertilsson hårt. De hade följts åt i skolan från sjätte klass och uppåt. Båda valde elprogrammet och pendlade från Dorotea till Vilhelmina.

Drogberoendet eskalerade för Melvin och han fick avbryta sin skolgång. Under sin sista tid kompletterade han gymnasiet i Umeå men ett återfall gjorde att han åter fick åka på behandlingshem, en resa som blev hans sista.

– Vilhelmina är som Vilhelmina är, det är ett drogsamhälle, man kan inte göra så mycket åt det, säger Jon Bertilsson uppgivet.

”Han borde fått bättre hjälp”

Jon Bertilsson som själv pluggar i Umeå höll kontakten med sin vän men såg att Melvin trots insatser inte fick tillräcklig hjälp för att ta sig ur missbruket.

– Han visste att han kunde prata med mig, att jag alltid fanns där. Men han satt fast i sitt missbruk, han borde fått bättre hjälp.

Dödsfallet är anmält till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och internutreds av behandlingshemmet. I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver Korpberget bland annat att de ville skicka Melvin på avgiftning men att han vägrade.

I dialog med läkare kollades blodtryck och puls, och han ska ha tittats till regelbundet av personal. Vid en tillsyn när han sovit nästan ett dygn upptäcktes att han hade svårt att andas, och ambulans larmades.

– Som det ser ut just nu så finns det egentligen ingenting att säga mer än att de anser inte att de bär någon skuld till händelsen, säger Christer Gustafsson, hemmets juridiska ombud.

Hör barndomsvännen Jon berätta om Melvin och dödsfallet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dog av överdos på behandlingshem

Mer i ämnet