Foto: SVT

Jonny såg röken välla ut ur garderoben

Uppdaterad
Publicerad

Först kände han röklukt. Sedan såg 70-åriga Jonny Forsman hur röken kom upp underifrån i sin lägenhet i gårdshuset till Druidgården.

– Det började komma rök ur garderoben och då skrek jag till Veteranklubben att ringa brandkåren, säger han.

Veteranklubben höll möte i lokalen bredvid Jonnys lägenhet och medan han gjorde ett försök till att stoppa rökspridningen larmade de räddningstjänsten.

– Jag gick fram till garderoben och trodde att jag skulle kunna blåsa på röken, men då tog det bara ännu mer fart, så vi gick ut på gården och väntade på brandkåren i stället, säger Jonny.

Storbranden i Umeå

”Värst att förlora mårdmössan”

I gårdshuset finns förutom möteslokalen två lägenheter, varav Jonnys blev värst drabbad.

– Ja det är hål i taket och lägenheten är totalt utslagen, alldeles rökskadad. Röken har sabbat allting så det var bara att lämna rubbet, varken tv:n eller något annat kunde räddas.

Men av alla de tillhörigheter som Jonny förlorade i branden är det inte tv:n han kommer att sakna mest.

– Jag hade rätt mycket kläder och en mårdmössa, tillverkad i mårdskinn och sydd i Åsele, det är inte alla som har en sådan, så det var synd att de gick förlorade, säger han.

Tar det hela med ro

Trots att hans hem totalförstördes av röken har Jonny Forsman tagit det hela bra. Han får bo hemma hos sin bror och säger att han inte bryr sig något speciellt om det inträffade. Det enda han tycker är jobbigt är att det kommer att dröja lång tid innan han kan flytta tillbaka till sitt hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Umeå

Mer i ämnet