Foto: SVT

6000 nya spelare – nyanlända får fart på fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Bara i år har Svenska Fotbollförbundet fått 6000 nya fotbollsspelare runt om i Sverige. De är nyanlända, de är asylsökande och de kan göra hela skillnaden för små orter som tvingats lägga ner seriespelet på grund av bristen på barn och unga.

Jörn drygt sex mil nordväst om Skellefteå är avfolkningsbygd sedan länge. Tillslut kunde inte ens idrottsföreningen erbjuda barn möjligheten att spela fotboll.

– Nä, vår ungdomsverksamhet har legat nere några år. Vi har ett herrlag men i det är det just ingen som är kvar i Jörn utan de tränar i Skellefteå, konstaterar Göran Karlsson som är ordförande i Jörns IF.

Fullt av barn igen

Men nu är Jörns IP återigen fullt av barn och ungdomar. De allra flesta är asylsökande. Just nu finns det närmare 400 nyanlända i Jörn och drygt 100 av dem är barn eller unga. Då ska man veta att Jörn enligt den senaste befolkningsstatistiken från år 2010 hade knappt 800 invånare totalt.

I våras satsade föreningen på en fotbollsskola och nu genomförs fotbollsträningar.

– Vi hoppas ju förstås att det ska vara möjligt att hitta ledare och få igång fotbollslag igen, berättar Göran Karlsson och konstaterar att utmaningarna är flera.

Inte många som lärt sig svenska än

Inte minst det faktum att det är få som kan så mycket svenska än. Åttaåriga Dalya Rafat kan i alla fall berätta vad hon tycker.

– Jag gillar fotboll. Det är jättebra. Vi får leka och kasta boll och så.

– Det är ju fantastiskt om barn och unga kan hitta fotbollen och ha något att göra, konstaterar föreningsordföranden.

6000 nya fotbollspelare

Situationen i Jörn är inte unik. Det ser ut så här på många mindre orter just nu. Byske och Lövånger i Skellefteå kommun, Sorsele, Bjurholm och Åsele. Det är faktiskt likadant över hela Sverige. Svenska fotbollförbundet har i år registrerat 6000 nya fotbollsspelare som är nyanlända.

Som det ser ut just nu så kan de nyanlända bli räddningen för om fotbollen ska finnas kvar i Jörn framöver.

– Ja, ur aktivitetssynpunkt för idrottsföreningen så är det ju så, så vi hoppas att vi ska lyckas få till det här, säger Göran Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer