Foto: TT

Journalsystem låg nere – alla patienter påverkades

Uppdaterad
Publicerad

Det var omfattande problem med flera datasystem inom Västerbottens läns landsting under tisdagen. Problemen uppgavs vara så pass omfattande att hela journalsystemet låg nere och påverkade patienter.

Datasystemen låg nere under ett par timmar på tisdagsförmiddagen, efter att det upptäckts vid 9-tiden. Under den här tiden kunde personalen varken registrera eller komma åt patientdata.

En läkare som Västerbottens-Kuriren pratat med sa att alla patienter påverkades av problemen. Enligt läkaren kan vårdpersonalen till exempel inte kontakta patienterna eller ta blodprov då de inte kommer åt journalerna.

”Det påverkar, helt klart”

En felsökning startades och inom landstinget gick man över till reservrutiner.

– Ja det är lite strul, men det jobbas på för fullt nu. Jag vet inte exakt hur det här påverkar, men sådana här saker påverkar verksamheten på olika sätt, det är ju helt klart, sa Malin Åberg, kommunikationsdirektör vid Västerbottens läns lansting till SVT.

Felet har åtgärdats

Vid 11-tiden skickade landstinget ut ett pressmeddelande där man meddelade att felet var åtgärdat och att verksamheterna inom landstinget kunde återgå till normala rutiner.

Enligt landstinget har man inte fått in några rapporter på att störningarna ska ha påverkat patientsäkerheten. Orsaken till felet uppges vara okänd, men inom landstinget har man påbörjat ett analysarbete om vilken orsak som låg bakom incidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.