Jonas Aléx, ambulanssjuksköterska och doktorand vid Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet. Foto: pressbild

Onödigt kallt i ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Värmealstrande madrasser i ambulanser skulle ge hälsofördelar och öka komforten för nedkylda patienter, enligt en avhandling från Umeå universitet.

– Det är helt ofattbart att det ska behövas forskning för att komma fram till en sådan sak, säger doktoranden och ambulanssjuksköterskan Jonas Aléx.

Tänk dig att du faller i skogen, bryter benet och blir liggande. Snabbt kommer kylan från marken att tränga in i kroppen och göra dig nedkyld. När vården kommer får du en filt i polyester över kroppen, men läggs på en avkyld bårmadrass.

Obehagligt

Att vara nedkyld upplever många patienter som mer obehagligt än själva skadan. Därför finns anledning att förbättra komforten i ambulanserna, enligt Jonas Aléx. 

– Man blir mer spänd om man blir kall, man kan svara sämre på läkemedelsbehandling och smärtan av frakturer kan förvärras om man börjar huttra. Det är farligt för kroppen att få en låg kroppstemperatur.

– En person som fallit i hemmet och legat på ett kallt golv i en timme innan de kunnat ringa efter hjälp är helt beroende av det vi i ambulanssjukvården gör. Som det är nu finns ingen aktiv värmekälla i ambulansen. Patienterna värmer upp vår utrustning istället för tvärt om, säger Jonas Aléx, som menar att värmemadrasser borde finnas i varje ambulans.

Prototyp testas

Han har utgått från ett strömledande material för att utveckla en madrassprototyp som Landstinget har köpt in och nu testar i tre ambulanser i Västerbotten, två i Umeå och en i Lycksele.

– Jag har hämtat många patienter som har varit skadade och sjuka. Alla patienter exponeras för kyla på vintern under kortare eller längre tid. Mitt mål har varit att förbättra sjukvården för de här patientgrupperna. Det sker cirka 28.000 uppdrag i Västerbotten per år. Åtminstone ett par hundra patienter har fått ligga på en varm madrass tack vare detta, säger Jonas Aléx.

Känsla av trygghet

I sin avhandling har Jonas Aléx gjort fyra studier med personer som vårdats ambulanssjukvården. Tanken med madrassen är inte att den måste höja kroppstemperaturen. Transporttiden i ambulansen är för kort.

Syftet är istället att att patienterna lättare ska kunna slappna av och få en känsla för trygghet och säkerhet på väg till akuten.

Varför finns inte den här typen av värmegivare i ambulanserna idag?

– Det är inte uppmärksammat tillräckligt. Ligger man med brutet ben blir man nöjd bara man får hjälp. Vi bor i ett kallt klimat, kanske finns en jargong om att lite ska man tåla? Hälften av årets månader behöver man en extra filt som sedan kastas i tvätten. Det kostar Landstinget 25 kronor. En värmande madrass kostar några tusenlappar. Jag har räknat på det ekonomiskt och kan se att det finns en ekonomisk vinst med madrasser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.