Foto: SVT

Kampen om kåtan – renovering eller nybygge?

Uppdaterad
Publicerad

Är det en kåta som funnits i 120 år eller år det ett olovligt nybygge som ska brännas ner av kronofogden. Det är frågan i en kamp mellan länsstyrelsen och Anita Gimvall som pågått i sex års tid.

Det är ungefär sju kilometers färd med skoter i väglöst land för att ta sig fram till Stenträsket i Storumans kommun och kåtan som enligt Anita Gimvall byggdes av hennes morfars farbror i slutet av 1800-talet.

Kåtan har enligt Anita förfallit i omgångar under åren och efter att hon renoverat kåtan 2010 fick länsstyrelsen i Västerbotten en anonym anmälan och klassade efter en inspektion byggnaden som olovligt nybygge i ett naturreservat med strandskydd.

-  Jag har ju renoverat kåtan. Det är ju det jag har gjort. Men dom anser ju att det är ett nybygge och att den ska bort, säger Anita Gimvall.

Men menar länsstyrelsen att det inte stått en byggnad där innan?

– Ja det måste dom ju mena.

Länsstyrelsen i Västerbotten har flera gånger uppmanat Anita Gimvall att ta bort byggnaden och återställa marken och den plats där byggnaderna varit uppställda. Anita Gimvall säger att hon har återställt platsen med en byggnad som mer påminner om den ursprungliga kåtan.

Länsstyrelsen: ”Det är en ny byggnad”

Men länsstyrelsens menar att Anita Gimvall inte följt dom förelägganden man yrkat på. Nämligen att byggnaden ska bort och marken återställas. Länstyrelsen menar att den tidigare olovliga byggnaden bara ersatts med en kåtaliknande byggnad som täckts över med hönsnät och torv.

Länsstyrelsen har nu skickat en ansökan till Kronofogden som ska verkställa avlägsnandet av byggnaden.

– Vi bedömer att det är en ny byggnad. Det är vad vi kan se när vi varit där på plats och på dom bilder vi tagit att det här är ingen gammal byggnad helt enkelt, säger Julia Holmström, handläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kåtan

Mer i ämnet