Kampsportsläger lockade världselit till Skellefteå

Publicerad

Under veckan har utövare av de koreanska kamsporterna Hapkido och Taekwondo samlats i Skellefteå. Nästan 300 utövare från 50 klubbar i 16 olika länder har alla deltagit i träningslägret Next Level.

Idén bakom lägret har sin uppkomst i hur arrangörerna ville minska på sitt eget resande.

– Personligen har jag ibland besökt upp mot 25-30 länder per år så vi är ju vana vid att resa. Därför satt jag och en kollega ned för att försöka hitta på ett sätt att samla topputövare från hela världen i Skellefteå, säger arrangören Niklas Andersson, huvudtränare för Soo Shim Taekwondo Klubb.

”Har vänt lite på steken”

Next Level är i första hand ett träningsläger som samlar utövare av alla nivåer. Under veckan har elitutövare och OS-medaljörer deltagit, men även de som precis börjat med sporten.

– Många sliter och tränar 20-25 timmar i veckan och har jättehög press att prestera under tävling. Därför har vi vänt lite på steken med det här lägret och lagt större fokus på att ha roligt helt enkelt. Här samlas hela spektrat och har kul och knyter kontakter, menar Andersson.

– Det blir en motivationboost för alla, dels de yngre som kommer i kontakt med sina idoler men även de äldre som påminns om varför de började med sporten från första början.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer