Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har ständig kontakt med kommunerna” – hör vaccinsamordnaren Ronny Lestander om vaccinering i skolorna. Foto: SVT

Kan bli aktuellt med vaccinering mot covid-19 i skolan i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Regionens vaccinsamordnare Ronny Lestander öppnar för att vaccinering i skolorna i Västerbotten kan bli aktuellt. Men hur det skulle organiseras är inte klart.

– Om det finns intresse från skolorna och vi har möjlighet rent logistiskt att samköra och hjälpas åt med vaccineringen gör vi gärna det, säger Ronny Lestander.

Regionen ställde frågan om vaccinering i skolorna till kommunerna innan sommaren, men ännu har ingen återkommit med något erbjudande. Om det skulle bli aktuellt menar regionen att skolhälsan själva skulle få sköta vaccineringen i skolorna.

– Det skulle bli liknande när kommunerna vaccinerade på äldreboenden och vi stod för logistiken och dokumentationen, säger Ronny Lestander.

Umeå upplåter sina lokaler

Pontus Clarin som är områdeschef för de kommunala gymnasieskolorna i Umeå säger att kommunen kan tänka sig vaccinering i skolans lokaler, men då med regionens vårdpersonal.

– Vi har haft inledande dialoger och diskussioner med regionen om vaccinering i skolan med regionens personal. Initialt upplåter vi gärna våra lokaler om det finns ett behov. Vi står till förfogande om de vill. Till exempel har vi en stor aula på Dragonskolan som skulle kunna användas, säger Pontus Clarin.

Pontus Clarin säger att man vill  samverka för att underlätta för vaccination av eleverna så fort som möjligt,

– Eleverna får gå ifrån för att vaccinera sig och vi vill göra allt vi kan för att undvika covidutbrott och hålla skolan öppen. Men det är så klart individens frihet att välja själv om man vill vaccinera sig eller inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet