Hör Kristina Lejon: ”Har man barn finns en förtursregel” Foto: SVT

Kristina Lejon, utbildningsansvarig: ”Vi kan inte lova något”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har varit i kontakt med sjuksköterskestudenter som pluggar på distans men som nekas praktikplats där de bor. Kristina Lejon, vicedekan för utbildning vid Umeå universitet, menar att de inte går att ge några löften.

– Vi kan inte garantera att man får göra praktik på hemorten, säger Kristina Lejon.

Kristina Lejon förklarar att praktikplatser som erbjuds i utbildningen är inom regionen, som sträcker sig mellan Umeå, Skellefteå, Lycksele och Örnsköldsvik.

– Att man inte får praktikplats där man bor kan bero på att det inte finns utrymme att ta emot studenterna, och det kan förändras över tid och variera beroende på vad de ska träna på vid utbildningen, säger Kristina Lejon.

Lejon berättar att det kan finnas områden där det är ganska få praktikplatser och att det kan bero på att avdelningar inte är öppna eller andra saker som inte går att rå över.

”Vi behöver varje sjuksköterska”

I december 2018 hade Umeå universitet 765 registrerade sjuksköterskor på utbildningen och varje år gör de cirka 3000 placeringar.

– Vi försöker tillgodose studenternas behov men vissa delar i utbildningen går bara att utföra på vissa orter, och det går före. Det viktigaste för oss är att sjuksköterskorna som kommer ut uppfyller de krav som finns.

Det finns ett system där de med barn har förtur att få sin praktikplats närmare hemmet, men det är under förutsättning att det finns platser i området.

Spelar det någon roll i sammanhanget att det handlar om ett bristyrke?

– Vi behöver varje sjuksköterska som samhällsmedborgare. Men universitet måste stå som garant och se till att de faktiskt testat alla delar, där kommer praktiken in som en viktig del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.