Foto: TT/Fredrik Sandberg

Vattenfalls personal flygs till Stockholm och Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Vattenfall i Umeå är drygt 300 till antalet och nu ska många av dem flygas till Stockholm och Luleå för jobb i brist på arbetsplats efter storbranden. Enligt uppgifter till SVT Västerbotten så kan pendling bli en ofrivillig vardag för de anställda i hela två-tre år.

I måndagens brand strök Vattenfalls lokaler med i lågorna och nu försöker Vattenfall lösa lokalplats till alla anställda. Igår meddelade SVT Nyheter Västerbotten att Vattenfall fått tillgång till vita- och gula villan intill den nedbrunna lokalen där de kan rymma drygt en tredjedel av sin personal.

Kan ta år att återställa

Nu kommer personal att skickas till lokaler i Stockholm där det ryms 100 personer och Luleå där det får plats 50 personer.

Vattenfall meddelar att all personal kommer att vara utdelade i lokaler inom en vecka där kundtjänsten är högst prioriterad eftersom den personalen behöver utrustningen för att kunna utföra sitt arbete. Och det kan ta lång tid innan hela personalskaran kan arbeta tillsammans i Umeå igen.

Läs mer: Här exploderar storbranden

– Det handlar inte om veckor, utan månader... flera månader. Kanske ännu längre, det är omöjligt att säga, men med tanke på lokalens skick så kommer det nog ta lång tid, säger Peter Stedt pressekreterare på Vattenfall.

”Inga uppgifter om rivning eller renovering”

Kommer lokalen att rivas eller renoveras?

– Vi har inte fått uppgifter om det än, det har varit rasrisk och alla undersökningar är inte gjorda än. Så i dagsläget vet vi inte, säger Stedt.

Läs mer: Vattenfalls lokaler var nyrenoverade

Enligt uppgifter till SVT så kan det röra sig om upp till mer än två år som personalen kan tvingas pendla till Stockholm eller Luleå. Något som blir en omfattande och plötslig omställning i vardagen för de annars umeåbaserade anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Umeå

Mer i ämnet