Foto: SVT.

Kanadensiskt företag storsatsar i Barsele

Publicerad

350 jobb, ett eget anrikningsverk och investeringar för miljarder. Det blir det om det öppnas en guldgruva i Barsele några mil från Storuman. Men det är minst fem år innan något beslut tas. Gruvbolaget har nu informerat byborna om årets borrplaner.

Den planerade guldgruvan i Barsele är troligen det hetaste gruvprojektet i Västerbotten just nu. Under förra året gick det kanadensiska företaget Agnico Eagle in som majoritetsägare till fyndigheten. Företaget har startat ett omfattande prospekteringsprogram i området.

Tveksamma bybor

Idag finns det en nedlagd station, två nedlagda livsmedelsaffärer och 100 innevånare i Barsele. Men de boende är tveksamma till gruvprojektet.

– Vi har inte sett så mycket bra av en gruvetablering för de bofasta, säger Gun-Inger Sivertsson.

– Vi får skiten som blir kvar, säger Kurt Sivertsson.

Läs också: Guldet glimmar i Västerbotten

De första resultaten som redovisats under året har varit positiva. Bland annat har man visat att två fyndigheter man har lokaliserat i området i själva verket utgör en större sammanhängande fyndighet.

Guld i berget

Nu planerar företaget att satsa ytterligare 4,9 miljoner dollar, drygt 40 miljoner kronor under de närmaste åren på prospektering.

– Det finns guld i berget. Nu vill vi veta om det är värt att bryta eller inte, säger Ingemar Haga, vice vd på Agnico Eagle Europa.

En eventuell gruva ligger flera år fram i tiden. Visserligen finns det redan ett giltigt tillstånd för att starta en gruva i en del av området, men det kommer att behövas ytterligare tillstånd för de områden som nu har kartlagts. Dessutom krävs det ett miljötillstånd för att få starta en gruva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer