Kaos när nazistgrupp demonstrerade

Uppdaterad
Publicerad

En nynazistisk organisation utförde under lördagen en demonstration i centrala Umeå. Stora delar av centrum spärrades av.

Det var vid lunchtid på lördagen, mitt under den pågående VIP-galan till stöd för samhällets utsatta, som en grupp nynazister utföde en demonstration. Personerna skrek slagord och gjorde Hitlerhälsningar och vid minst ett tillfälle drabbade de samman med polisen. Det var ungefär 15 personer från Svenska motståndsrörelsen som demonstrerade på Rådhustorget och lika många poliser fanns på plats för att hindra sammanstötningar med motdemonstranter.

Tårgas och flaskkastning

Nazistdemonstration i Umeå

Enligt en person på plats ska det ha kastats flaskor och stämningen mellan grupperna var spänd. Ungefär 150 motdemonstranter stod utanför Åhléns och skanderade ”Inga nazister på våra gator”.

Västerbottensnytts reporter Ulf Karlsson fanns på plats och rapporterade att även demonstranterna skanderade slagord.

– Det är mycket tryckt stämning här. Jag tror att det finns en risk för sammanstötningar, säger Ulf Karlsson.

På sociala medier rapporterades om att någon sprutat tårgas eller pepparspray. Om det var demonstranterna eller polisen har vi ännu inte kunnat bekräfta.

Butiker fick stänga

Polisen spärrade av området runt demonstranterna. Under cirka en timme var stora delar av centrala Umeå avspärrat. Polisen eskorterade ut demonstranterna och har nu tagit bort avspärrningarna. De butiker som tvingats stänga har nu kunnat öppna igen.

Demonstranterna fördes till Minervaskolan. Polisen utreder nu om det begåtts något brott i samband med demonstrationen. Två personer har gripits misstänka för bland annat förberedelse till grov misshandel eftersom de burit tillhyggen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Umeå

Mer i ämnet