Katarina Barruk släpper debut på umesamiska

Publicerad

Katarina Barruk har längtat och längtat – och när debutplattan på umesamiska äntligen släpps lämnar hon sig oskymd och uppenbar.
– Det är otroligt mycket känslor, säger hon.

Hon har hunnit fylla 21 år, men musiken har varit en del av Katarina Barruks liv sedan barnsben. Den målmedvetna storumantjejen lämnade i tidiga tonåren tryggheten i Västerbottens inland för gymnasiestudier på Midgårdsskolans musikprogram i Umeå.

Studenten tog hon 2013 men hon har länge skrivit sin egen musik, framförda på modersmålet och minoritetsspråket umesamiska. Men skivdebuten har dröjt – av förklarliga skäl.

– Det har varit en lång process, jag är så rädd om min musik och ville jobba med rätt person. Viktigast har varit att det ska låta jag, och det var jättekul när en så etablerad musiker som Frode kontaktade mig, säger Katarina Barruk.

Fick wowkänsla

Frode som i Fjellheim är en norsk multimusiker som jobbat med flera samiska artister. Men framförallt är han förknippad med disneysuccén ”Frost”, där han komponerade filmens två minuter långa intromusik. Han tvekade inte att höra av sig till Katarina efter att ha sett henne uppträda.

– När jag hörde henne så var det wow. Scennärvaron, låtarna och rösten. Jag ville jobba med henne och är väldigt glad att jag fick göra det, säger han.

”Mitt hjärtas språk”

Samarbetet har fungerat friktionsfritt och samtliga låtar är Katarinas egna. De har arrangerat tillsammans och Frode har stått för produktionen. Duon beskriver musiken som en blandning av pop, jazz och rock – och det är språket som lyfter den.

Resultatet? Debutskivan ”Báruos” – oskymd, öppen, uppenbar.

– Jag har fått med mig umesamiskan hemifrån. Det är naturligt men också speciellt att få uttrycka mig på mitt hjärtas språk. Det värdesätter jag väldigt mycket.

På lördag hålls releasekonserten på det samiska kulturhuset och caféet Tráhppie i Umeå. SVT följde med på ett tidigt genrep, och de kaffetörstiga besökarna samlades som flugor runt en sockerbit när Katarina Barruk intog scenen.

Hör och se mer i inslaget ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer