Foto: Privat

Katten Ernst hittade hem – efter nio år

Publicerad

Katten Ernst försvann från sitt hem utanför Skellefteå 2008. Efter att länge ha letat efter sin katt gav ägaren upp hoppet om att få återse Ernst. Men nu, nio år senare, hände det osannolika. Ernst och hans ägare återförenades och det hela slutade i en riktig solskenshistoria.

Det visade sig att Ernst hade bott hemma hos ett äldre par i en by utanför Skellefteå de senaste åren. Han hade faktiskt bott alldeles i närheten av det hem som han försvann ifrån, men åren hade gått och Ernst ursprungliga ägare hade hunnit flytta från byn.

– Ernst kom in till oss på Djurskyddet efter att paret avlidit och katten ansågs hemlös. När djurägare gått bort brukar vi försöka ta emot djuren och hjälpa till med att hitta ett nytt hem åt dem, säger Madelene Tuoma på Djurskyddet i Skellefteå.

Läs även: Ägaren: ”Jag har fått tillbaka min bästa vän”

Ren slump att man hittade ägaren

Det var i mitten på februari som Ernst placerades på Djurskyddet i Skellefteå. Enligt rutin kollar Djurskyddet djurens chipmärkning när de tar emot dem för att se om de kan lokalisera någon ägare. Men så var inte fallet denna gång.

– När upphittade djur kommer in till oss kollar vi alltid chipmärkning så snabbt som möjligt. Men med tanke på att den här katten hade bott hos det äldre paret i så många år så fanns inte tanken på att det kunde finnas någon annan ägare.

Det var först en vecka senare, när Ernst placerats hos en fodervärd, som kontroll av chipmärkning gjordes. Det efter att fodervärden insisterat på att göra en kontroll av chipmärkning trots allt.

– Då visade det sig att Ernst var chipmärkt och registrerad hos Svenska kennelklubben, säger Madelene Tuoma.

Försvinnandet slutade i solskenshistoria

Tack vare registreringen kunde Ernst ägare spåras och snacka om att det blev en förvånad Skellefteåbo som tog emot samtalet om att hans katt återfunnits efter att ha varit försvunnen i nio år.

– Han blev väldigt glad och tacksam över att få återförenas med sin katt och att hans nuvarande familj får träffa hans gamla kompis.

Nu bor katten Ernst, som hunnit bli 14 år gammal, hemma hos sin ägare igen. Som man brukar säga, slutet gott, allting gott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer