Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: SVT

Kirunaskola öppnar igen efter skyddsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Mellanstadiet på Nya Raketskolan i Kiruna öppnar igen på onsdag efter skyddsstoppet. En handlingsplan för att åtgärda lärarbristen har tagits fram.

– Vi håller på med rekryteringar och har fått ett stort antal sökande, säger skolchefen Viktoria Björklund.

Huvudskyddsombudet beslutade om skyddsstopp i torsdags. Anledningen är att skolans mellanstadium är underbemannat, något som lett till för stor arbetsbörda för personalen.

Undervisningen för de 220 mellanstadieeleverna har sedan dess varit inställd, men återupptas alltså igen på onsdag. Beskedet kom på måndagskvällen efter att skolan haft ett möte med alla föräldrar.

– Vi har presenterat den handlingsplan som personalen och rektorn har tagit fram under dagen, säger Viktoria Björklund, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna kommun.

Nya lärare på gång

Enligt henne är ett antal nya lärare på ingång.

– Vi har både sådana som vill jobba lite kortare och sådana som vill jobba mer långsiktigt. Vi har också fått lös bostäder så vi kan få hit människor från andra ställen.

Så länge skolan saknar full bemanning kommer det heller inte vara fulla skoldagar.

– Utan det kommer vara skola på för- och eftermiddag för olika grupper. Det blir inte hela skoldagar, men det blir i anslutning till lunch så att alla får äta, säger Viktoria Björklund.

”Måste få undervisning”

Skyddsstoppet har fått Skolinspektionen att agera. Myndigheten skickade på måndagen en begäran till Kiruna kommun att redovisa vilka åtgärder som sätts in på Nya Raketskolan.

– Eleverna måste få undervisning, säger Skolinspektionens pressekreterare Agnes Gidlund.

Myndigheten vill ha svar denna vecka. Beroende på hur kommunen svarar kan Skolinspektionen behöva inleda en ny tillsyn. Skolan är nämligen redan under granskning.

Skolinspektionens tillsyn

  • Vid en tillsyn i våras fann Skolinspektionen en rad brister, som att elever inte får undervisning i svenska som andraspråk, eller studiestöd på modersmålet.
  • Vidare fann myndigheten att skolan brister i sitt arbete med att anmäla elevers behov av särskilt stöd. Detta måste Kiruna kommun rätta till före årets slut, annars ”kan mer ingripande sanktioner komma att aktualiseras”, enligt Skolinspektionens beslut i juni.
  • Mellanstadiet på Nya Raketskolan har 220 elever.
  • Lågstadiet och högstadiet har också cirka 200 elever vardera.
  • Skyddsstoppet berör endast mellanstadiet, men kritiken från Skolinspektionen gäller samtliga stadier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.