Bilden är en genrebild och har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Kirurg får kritik efter fem misslyckade operationer

Uppdaterad
Publicerad

En patient under 18 år i Västerbotten skulle få sin tryckavlastade shunt i huvudet utbytt. Först vid den sjätte operationen på en månad hamnade den i rätt läge. Nu kritiserar IVO kirurgen för bristfällig vård.

Det var i fjol som en patient, en ungdom under 18 år, i Västerbotten sökte vård för problem med en så kallad shunt, en tryckavlastande kateter som är placerad i hjärnan för att fungera som en förbindelse mellan blodkärl.

Patienten opererades akut och besvärades senare av huvudvärk. Det kunde konstateras att patienten drabbats av en blödning och en infektion i hjärnan. Vid en röntgenundersökning kunde man slå fast att shunten var felplacerad.

Ny kirurg efter flera operationer

Det tog fem operationer, där shunten vid varje tillfälle blev felaktigt placerad, under en månads tid innan man bytte kirurg.

Patientens föräldrar önskade under perioden för de många operationerna att få utföra den på ett annat sjukhus men fick till svar att det inte fanns tillräcklig bemanning under sommaren.

Vid den sjätte operationen byttes alltså kirurg, man använde sig även av en neuro-navigations-teknik, ett datorbaserat navigationssystem för styrning av instrument i förhållande till patientens anatomi.

Patienten fick hjärnblödningar

I och med den operationen kunde patienten skrivas ut till hemmet utan fortsatta komplikationer. För patienten innebar operationerna bland annat flera hjärnblödningar, psykiska besvär och strålning från ett tiotal röntgenundersökningar.

IVO kritiserar nu kirurgen som gjorde de fem första operationerna och menar att patienten inte fått ”en sakkunning hälso- och sjukvård.”

Sedan operationerna av den berörda patienten har man infört en ny rutin som innebär att man använder neuro-navigering vid liknande ingrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.