”Vi behöver mer samverkan över gränserna för att kunna erbjuda patienter, både i Finland och Sverige, en bättre vård”, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten Foto: Johan Nilsson/TT

Klart med ambulansflyg över Kvarken för strokepatienter

Publicerad

Strokepatienter från Österbotten ska flygas till Umeå för att få en viss typ av behandling vid Norrlands universitetssjukhus, NUS.
Detta efter att ett avtal för ambulansflyg över Kvarken tecknats.

Avtalet för ambulansflygplanet över Kvarken har undertecknats mellan Region Västerbotten och Vasa centralsjukhus och tas i bruk i dag, måndag 18 mars. Det är patienter som behöver trombektomi, en behandling där man går in med en kateter via ljumsken upp till hjärnan och tar bort proppar, som nu kan flygas till Umeå.

Tidsvinsten blir stor eftersom det bara tar omkring 20 minuter att flyga och man räknade med tre timmar från Vasa till behandling vid NUS. Den tidsvinsten kan bli avgörande för vård av strokedrabbade, menar sjukvården.

Samarbetet stärks

Det här innebär att samarbetet mellan Vasa och Umeå stärks ytterligare.

– Vi behöver mer samverkan över gränserna för att kunna erbjuda patienter, både i Finland och Sverige, en bättre vård. Att vi dessutom har fått möjlighet att se över våra rutiner har gjort strokevården än mer patientsäker, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, i ett pressutskick.

”Stolt över förtroende”

I Umeå tackar man för ett ökat patientflöde och man beräknar att det innebära att man flyger omkring 10 till 20 patienter per år.

– Jag är stolt över det förtroende som Vasa centralsjukhus visar oss och glad över möjligheten till extra volym av trombektomi som vi behöver för att utbilda yngre kollegor, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro- huvud- hals centrum Västerbotten.

Fakta: Trombektomi

Visa

En trombektomi innebär att en kateter förs upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken. Det drabbade kärlet lokaliseras med hjälp av röntgen och proppen avlägsnas. INR står för interventionell neuroradiologi.

Källa: Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer