Tågpassagerare i väntan på tåg på Umeå station. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klart med ny operatör för nattåg till övre Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Vy Tåg AB, tidigare Tågkompaniet, tar över driften av nattågen mellan Stockholm och Narvik, detta meddelade Trafikverket under måndagen. Vy Tåg är ett svenskt företag men som idag ingår i den norska transportkoncernen Vygruppen, som ägs av den norska staten.

Idag är det SJ som sköter nattågen mellan Stockholm och Narvik, men från och med 13 december i år är det Vy Tåg AB som kommer stå för driften.

– I dag vinner vi nattågstrafiken på övre Norrland. Det är ingen slump, utan det är många års kvalitetsarbete som nu ger utdelning, säger Vy Tåg:s vd Dag Lokrantz- Bernitz i ett pressmeddelande.

Ingen skillnad för resenärer

Bytet kommer dock inte innebära någon skillnad för tågresenärerna.

– Det är svårt att säga om det blir någon skillnad men det kommer vara samma tågvagnar som idag, och det är Trafikverket som tillhandahåller dem. Avgångstiderna kommer vara i princip samma som idag men kanske en förändring på några minuter. Men jag tycker inte man bör känna någon skillnad, säger Anna Fällbom, enhetschef Transportnät Trafikverket till SVT.

Norska staten tar över

Vy Tåg AB som tidigare hette Tågkompaniet sköter idag driften av Norrtågs tåg. Företaget är ett dotterbolag till koncernen Vygruppen som ägs av norska staten. Att det blev ett företag som norska staten äger, och inte svenska SJ har med kostnaden att göra.

– När vi ska upphandla om en driften för en ny tidsperiod så skriver vi ut vilka villkor vi kräver. Uppfyller man alla villkor så blir det sedan det företag som har lägst kostnad, förklarar Anna Fällbom och fortsätter.

– Vi ser Vy Tåg som ett stabilt företag eftersom de har norska staten i ryggen.

Kommer påverka men oklart hur

Sträckan Stockholm–Luleå–Narvik har trafikerats av SJ sedan 2008 och företaget skriver i ett pressmeddelande att beslutet ”kommer att påverka SJs verksamhet i Luleå, Umeå, Gävle och Sundsvall. Hur verksamheten kommer att påverkas är för tidigt att uttala sig om”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.