Området består av 40 hektar mark mot I20-skogen. – Det finns ingen färdig tidsplan utan det här är en långsiktig planering, säger Janet Ågren (S) till SVT Nyheter. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Klartecken för nytt handelsområde på Ersboda

Publicerad

Sandbäckens handelsområde på Ersboda i Umeå kommer att byggas ut i etapper.
Det har planeringsutskottet beslutat. Den första etappen kommer att vara 37 500 kvadratmeter.

Det nya handelsområdet beräknas bli ungefär 40 hektar stort, dubbelt så stort som handelsområdet på Söderslätt i Umeå. Det som kommer inrymmas på det nya området som har fått namnet Sandbäcken är främst så kallad volymhandel eller sällanköps-handel, alltså varor man kanske inte köper varje dag, som bil- och motorcykelaffärer samt byggvaruhus.

Bygger för 500 boende

Balticgruppen hade ansökt om att bygga 700–900 bostäder (cirka 1 300 boende) samt verksamheter och handel inom fastigheterna Pinnen, Struten vid Cementvägen. Planeringsutskottet beslutade att godkänna en första etapp för 500 personer.

– En full satsning på något av projekten får stor påverkan på det andra. Därför måste projekten balanseras mot varandra och byggas ut etappvis, säger planeringsutskottets ordförande Janet Ågren (S) i ett pressmeddelande.

När ska det börja byggas?

– Det finns ingen färdig tidsplan utan det här är en långsiktig planering, säger Janet Ågren (S) till SVT Nyheter.

40 hektar skog försvinner

Naturskyddsföreningen har varit kritiska till planerna på att bygga ett handelsområde på den tänkta marken.

Marcus Kraus, som är ordförande på Naturskyddsföreningen, berättade för SVT i august ifjol att bärplockarna kommer att påverkas när det nya handelsområdet byggs. Det innebär att omkring 40 hektar av den befintliga skogen kommer försvinna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer