Klas Andersson: ”Det märks att det är tryck på arbetsmarknaden” Foto: SVT

Klas: ”Jag behöver anställa nu direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Bygg, vård och IT är tre branscher där det kommer att finnas jobb i Västerbotten i framtiden. Idag presenterade arbetsförmedlingen sin prognos för de närmaste två år. Länet kommer att ha en av de bästa arbetsmarknaderna i landet.

Klas Andersson från ett mark- och anläggningsbolag i Nordmaling kliver in på arbetsförmedlingen i Umeå. Han tittar in för att höra om det finns någon som vill jobba med maskiner eller som terminalarbetare i hans företag.

– Jag behöver anställa en nu direkt och nästa år handlar det nog om ett par stycken nya. Det märks att det är tryck på arbetsmarknaden, säger Klas Andersson.

Många år sedan läget var så bra

Det var många år sedan det gick så bra för Västerbotten. Nästa år spås arbetslösheten här i länet hamna runt sex procent. Det är nästan en procent lägre en riksgenomsnittet.

Umeå går som tåget. Här är arbetsmarknaden glödhet. Kanske fem procent arbetslöshet i Umeå nästa år. Utmaningen är att skaffa jobb till alla nyanlända, annars stannar tillväxten upp.

– Tiden är förbi när vi hade personer som var helt klara. Det fanns en ledig plats och så var allt klart. Bara att sätta in. En del får jobb på det viset men inte alla. Nu måste vi hitta andra vägar också, säger Birgitta Forsberg som är persondirektör för Umeå kommun med 11.000 anställda, länets största arbetsgivare.

Hög i Vilhelmina

De flesta kommuner kommer att ha en arbetslöshet runt 6-7 procent, Vilhelmina undantaget. Här kommer arbetslösheten fortfarande att vara hög, runt 9-10 procent.

Finns det inte en risk att länet blir allt mer tudelat om jobben finns i Umeå och Skellefteå och inlandet försörjer kusten med folk?

– Det är klart att vi har en stark tillväxt i Umeå , men vi har också flera andra kommuner i det här länet där det går bra. Det går bra för Västerbotten idag, säger Carola Larsson som är chef för arbetsförmedlingen i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.