Klass 2 varning för storm i fjällen – kan komma orkanbyar

Publicerad

Vid 11 tiden på onsdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för storm i södra Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen – vilket är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Från eftermiddagen beräknas vind omkring 22-26 m/s och möjligen orkanbyar i södra Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen. Det i kombination med byar av blötsnö eller skurar, sent ikväll väntas avtagande vind.

I Västerbottens inland och kustland, Jämtland och Västernorrland har man utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindbyar. Där väntas 21-24 m/s, möjligen stormbyar och avtagande natten till torsdag.

Klass 2-varning storm

Visa

Då det varnas för klass 2-varning storm så är det medelvind på minst 25 m/s, mycket svårt att gå upprätt, vid lös snö obefintlig sikt och farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer