Foto: Rolf Höjer/TT

”Klassiska” bilden – en fejk

Uppdaterad
Publicerad

Det är 50 år efter högertrafikomläggningen den 3 september 1967. Här är bilden som av många uppfattats som klassisk, när en buss svänger över på höger sida på Kungsgatan i Stockholm. Men den togs inte den 3 september 1967 – utan 30 år senare.

– Det är fejk alltihop, säger Rolf Höjer, fotografen från Umeå som tog bilden.

Bilden togs visserligen den 3 september, men inte 1967 utan 1997 på ett 30-årsjubileum av omläggningen, då det hela iscensattes på nytt. Rolf Höjer var ute på uppdrag för TT för att ta en bild  på 30-årsdagen.

– På  Kungsgatan var allt fixat. En gammal buss, publik, en tidstypisk motorcykelpolis. Jag tog bilden och tänkte inte mer på det. Sedan dess har alla trott att den togs  den 3 september 1967, säger Rolf Höjer.

Syns om man tittar noga

Man kan se att bilden är tagen senare om man kollar ordentligt. Den är i färg. Det var ovanligt 1967, men framför allt: det är ljust som på dagen på bilden. Omläggningen skedde på morgonen den 3 september 1967 när morgongryningen just börjat.

– Nej, jag har inte tagit bilden 1967. Då var jag bara 10 år gammal, säger Rolf Höjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer