• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kan man stå ut med som bilist” – hör några röster från Umeå om klimatdemonstrationen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Klimataktivister blockerade trafiken i centrala Umeå

Publicerad

Under lördagen skapade demonstranter en blockad för trafiken i centrala Umeå för att uppmärksamma klimatfrågan. SVT är på plats för att bevaka demonstrationen.

Demonstranter från aktivistorganisationen Extinction Rebellion blockerade vid 12.30-tiden övergångsstället vid gågatan på Västra Esplanaden, Kungsgatan vid Väven och Östra kyrkogatan utanför Mimer i centrala Umeå.

Förhoppningen är att öka den allmänna politiska medvetenheten i klimatfrågan.

Enligt SVT:s utsände reporter Elias Liljeström var det ganska god uppslutning.

– Under själva blockaden bar man ut en soffa mitt i vägen och satte sig i. Folk sjöng och spelade musik och det var ganska lugnt på platsen, säger Liljeström.

Polisen spärrade av körfält

Aktionen görs utan tillstånd och polisen har sedan tidigare meddelat att man sätter in extra resurser för att bevaka demonstrationen och hålla platsen fredlig.

– Det fanns poliser utposterade överallt. När väl aktivisterna gick ut i vägen spärrade polisen dessutom av körfält i båda riktningar ungefär ett kvarter bort så att bilarna inte skulle kunna köra, berättar Liljeström.

Filmade demonstrationen

När demonstranterna begav sig till andra delar av stan kunde polisen inte längre spärra av vägarna utan ställde sig mellan demonstranterna och trafikanterna. Dessutom filmade polisen aktionen med både drönare och mobilkameror.

– Aktivisterna har all rätt att demonstrera men vi filmar för att ha bevis inför en utredning, säger en polis på plats.

Eftersom demonstranterna saknade tillstånd meddelar Polisen att en anmälan gällande brott mot ordningslagen kommer att upprättas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer