Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla partier har fått svara hur de vill prioritera klimatåtgärder i Umeå. Resultatet imponerar inte på miljörörelsen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Miljörörelsen i Umeå sågar partiernas klimatpolitik: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Alla partier i Umeå kommunfullmäktige har fått svara på en enkät om hur de vill prioritera klimatåtgärder lokalt. Resultatet imponerar inte på miljörörelsen.

– Det är ett misslyckande för politiken, säger Liv Oscarsson på Naturskyddsföreningen i Umeå.

Enkäten, som flera miljöorganisationer i Umeå skickat ut, omfattar 16 ja- eller nejfrågor om klimat- och miljö. Partierna har till exempel svarat på om de tycker att kommunen bör skärpa sitt klimatmål till att uppnå nollutsläpp, öka hållbarhetskraven i upphandlingar eller om I20-skogen ska bevaras.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet svarade ja på de flesta frågorna. Moderaterna och Sverigedemokraterna svarade flest nej. Miljörörelsen hade velat se fler tydliga ”ja” till klimatåtgärder.

– Det är ett misslyckande för politiken. Just nu känns det inte så hoppfullt med de svar vi fått in, säger Liv Oscarsson.

Lena Riedl (M) som är vice ordförande för kommunstyrelsens hållbarhetsutskott håller inte med om att det är ett misslyckande utan menar att klimatfrågan är komplex och något som det måste arbetas långsiktigt med.

– Det måste vara rimliga förväntningar på Umeåborna när det gäller hållbarhet. Klimatet är jätteviktigt men om man sätter upp miljömål som inte går att genomdriva så blir svaret nej, säger Lena Riedl (M).

”Rimligt svara nej på vissa frågor”

Socialdemokraterna svarade ja på 10 av de 16 frågorna i miljöorganisationernas enkät.

– Jag förstår att de vill att vi ska svara ja på alla. Det är en bra enkät utifrån komplexa sammanhang men det är svåra frågor och det är rimligt att svara nej på vissa utifrån hur de ställs, säger Janet Ågren (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Naturskyddsföreningen, Fridays For Future, Jordens Vänner och Extinction Rebellion i Umeå vill med enkäten lyfta klimatfrågan lokalt inför höstens val.

– De politiker vi väljer nu avgör om vi kommer att klara klimatutmaningen eller inte för det är den här mandatperioden som lösningen måste finnas. Jag skulle vilja att alla partier gick samman och gör det forskarna kräver för att nå målen, säger Liv Oscarsson.

Hör fler röster om enkäten i klippet ovan.

Här finns enkäten och partiernas svar.

Liv Oscarsson har tidigare varit aktiv inom Miljöpartiet i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Umeå

Mer i ämnet