Klungan ramar in en känsla

Uppdaterad
Publicerad

I morgon onsdag är det premiär på humorgruppen Klungans nya föreställning ”På rätt sida om okej” på Sagateatern i Umeå.

Titeln kom Klungan fram till i en diskussion för ett bra tag sedan, den kommer ut en text som gruppen läste då.

Klungan är ofta tvungen att bestämma titel tidigt i skapandeprocessen, eftersom saker ska tryckas och förberedas, så titeln återspeglar inte alltid innehållet.

Gränser

 Inte heller är den medvetet politisk fastän man kan tycka det, många politiska diskussioner idag handlar om vad som är ”rätt sida av okej”, om var gränser går, om vad människor kan, får och bör säga till varann och om varann.

– Titeln innebär i alla fall inte medvetet något aktivt politiskt ställningstagande eller ett avtryck av vår samtid, säger Olof Wretling, en av gruppens fyra medlemmar.

– Utan mer en känsla av att det ramar in ett textinnehåll dit vi tror att vi är på väg.

30 föreställningar

Klungan består av består förutom av Olof Wretling av Carl Englén, Sven Björklund, och Mattias Fransson.

Gruppen bildades i Umeå hösten 2003 och har sedan dess satt upp ett tiotal föreställningar, bl.a. Stämning, Jag är en fågel nu, Det är vi som är hemgiften och Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter, deras senaste föreställning.

I Umeå kommer man att spela nära 30 föreställningar på en dryg månad.

Nördar Hasse & Tage

Inspiration till humorn kommer från delvis oväntat håll, även om både Carl Englén och Olof Wretling båda säger sig ha nördat in på Hasse å Tages Svenska Ord, men även andra fascinerar.

– Jag sitter fortfarande och kollar på Pang i bygget, säger Olof Wretling, fastän fruktansvärt mycket hänt sedan dess och samma sak med gammal hip hop. Nej, det skulle lika lång tid som den här intervjun att förklara det roliga med hip hop.

– För mig kan jag tycka att Astrid Lindgren och Barbro Lindgren har varit viktiga och humorn som finns i barnböcker, säger Carl Englén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.