Foto: Rneurauter/Wikimedia Commons/TT.

Knottforskare: ”Går bra att äta”

Uppdaterad
Publicerad

Proteinrikt och snabbfixat. Grillen till knottfångare öppnar upp för matfrågor – årets kock Thomas Sjögren och före detta knottforskaren Darius Strasevicius ger svar.

Paret Rosenbergs hemgjorda knottfångare har spridit sig som en löpeld på nätet. Genom att grilla med den så kallade ormmetoden och gnida in locket med matolja lyckades de fånga insekterna på ett helt nytt sätt.

Lockas av oljan

Darius Strasevicius är tidigare forskare vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet. Han har gjort en avhandling om just knott. 2007 undersökte han hur vattenkraftutbyggnaden påverkar mängden knott längs de sju stora Norrlandsälvarna. Nu har även han uppmärksammat den nya fångaren.

– Jag tänker nog testa det där själv någon gång, säger Darius Strasevicius.

Varför dras då knotten till grillen? Darius Strasevicius har en teori.

– Knott flyger mot koldioxidutsläpp och när något brinner så är det just koldioxid som kommer ut, säger Darius Strasevicius och fortsätter:

– Sedan reagerar de på kemiska ämnen, och som jag läste det så smörjde de in grillen med fett vilket faktiskt kan ha effekt.

”Mycket protein”

Han menar alltså att dofter från oljan lockar knotten till locket där de sedan fastnar.

När de väl landar på grillen – går de att äta?

– Absolut, insekter går bra att äta om man vill. Det är bara i våra huvuden som vi tror att kött måste se ut på ett visst sätt.

Vad innehåller knott?

– Det är samma som med andra insekter, säkert mycket protein, säger Darius Strasevicius.

I stället för nötkött

Thomas Sjögren från Granö vann Årets kock 2015. Han har inget smaskigt recept på knott eller andra insekter att dela med sig av då han aldrig tillagat det – än.

– Däremot är det en hållbarhetsfråga som man pratar om, att äta mer insekter. Men vi är inte riktigt där än. Det kan säkert ätas inom ett par år, i stället för att slakta en massa kossor, säger Thomas Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.