Hanna Östberg tillsammans med hennes 14 månader gamla son Knut. Foto: TT/Privat

Knut får vänta sju månader på förskoleplats

Publicerad

Hanna Östberg sökte förskoleplats för sin son Knut i slutet av maj 2017. Beskedet från Umeå kommun var att Knut först i januari kunde få en plats och då på en förskola på andra sidan älven.

Umeåbon Hanna Östberg bor på Söderslätt tillsammans med sin sambo och sin son Knut. I maj 2017 sökte hon förskoleplats för Knut. I skollagen står det att man högst ska behöva vänta fyra månader. Men trots lagen så fick paret besked att en förskoleplats först skulle bli aktuell i januari 2018.

– Vi är nyblivna föräldrar, vi kanske var lite naiva. Men vi tycker faktiskt att det är fel att man ska behöva vänta så länge trots att man anmält sig i tid, säger Hanna Östberg.

Fick plats på andra sidan älven

Familjen hade till en början önskat en plats på Teg. Nu har Knut fått en förskoleplats på Haga – på andra sidan älven.

– Jag hade förstått att väntetiden drar över om man önskar en specifik förskola. Men när vi inte ens får den förskolan vi önskat så tycker jag att det är otroligt dåligt att vi fått vänta så länge, säger Hanna Östberg.

Till en början funderade Hanna på att anmäla kommunen eftersom de brutit mot skollagen. Men hon vill uppmana andra föräldrar att säga ifrån när de inte får platser i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.