Knutte Wester tävlar med filmen Horungen vid filmfestival. (Bilden är från ett tidigare tillfälle) Foto: SVT/arkiv

Knutte Wester kan vinna filmpris

Uppdaterad
Publicerad
Filmaren Knutte Wester från Umeå har med sin film Horungen blivit uttagen till att tävla i världens mest prestigefulla dokumentärfilmsfestival.

Festivalen heter IDFA (international documentary film festival) och äger rum i Amsterdam i november.

– Det känns helst fantastiskt, efter alla års arbete händer det här, säger Knutte Wester till SVT.

Han har jobbat med filmen Horungen i fyra år och den handlar om hans farmor. Filmen är en handmålad animerad dokumentär om farmoderns barndom och uppväxt. Hon växte upp med en ogift mor och hennes berättelser handlar om hur hon blev fråntagen sin mamma.

– Filmen utspelar sig i mitt huvud när jag satt i hennes soffa. Sedan började jag måla och i filmen finns 678 målningar med, bilder som jag behövde få ur mitt huvud, säger Knutte Wester.

”Vacker och rörande historia”

Urvalskommittén till filmfestivalen skriver i sin motivering att bilderna är vackra och att filmen berättar en rörande historia. Knutte Wester konstaterar själv att Horungen utspelar sig i ett grymt och odemokratiskt Sverige för hundra år sedan, men att hennes historia likaväl kunde ha utspelat sig igår.

Knutte Wester har tidigare gjort flera filmer, den mycket omtalade Gzim Rewind, 2012, som handlar om flyktingpojken Gzim i Boliden. Han har också gjort andra filmer, skulpturer och målningar.

Vid filmfestivalen i Amsterdam tävlar han i klassen mellanlånga dokumentärfilmer och han hoppas förstås på pris.

– Det är en huvudtävling, och sedan finns det också sidoklasser. Jag vet egentligen inte så mycket om festivalen, men det är klart att det är kul, säger Knutte Wester. Filmen ska sedan enligt planen visas i SVT i påsk.

Det är Bautafilm som producerat filmen och samproducenter är Sveriges Television, Svenska Filminstitutet och Nordnorsk Filmsenter. Film i Västerbotten och Konstnärsnämnden har också stött projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer