Köer på Vännäsvägen när västra länken byggs

Publicerad

Köerna är stundtals långa på Vännäsvägen förbi Umedalen. Bygget av västra länken har sänkt hastigheten och vissa perioder dirigeras trafiken med vakt.
– Det kommer vara så här till maj, säger Per Andersson på Trafikverket.

Bygget av västra länken gör att E12 byggs ihop med den nya dragningen från Röbäck. En ny cirkulationsplats och en trafikplats ska byggas på Vännäsvägen, samtidigt som trafiken just nu rullar som vanligt. Hastigheten har sänkts och vägen smalnats av.

– Vi har haft en del köer i samband med att vi lett trafiken med vakt, men nu rullar det på bättre, säger Per Andersson, projektledare på Trafikverket.

Enligt honom har det förekommit en del ”smittrafik” då bilister valt mindre vägar över Baggböle och Umedalen för att komma undan köerna.

– Vår syn är att vi måste kunna utföra jobben säkert och då blir det indragningar för bilister, vi hoppas man har förståelse för det, säger Per Andersson.

Så kommer trafikplatsen vid Klockarbäcken se ut när vägen är klar.

”Vi leder om trafiken i maj”

Enligt Trafikverket kan det bli fler tillfällen framöver när vakt kommer dirigera trafiken. Och så kommer det vara till maj.

– Då ska vi leda om trafiken på en ny omledningsväg över Klockarbäcken, säger Per Andersson.

Den nya omledningsvägen kommer ha en sänkt hastighet på mellan 30-50 km/h och på vissa ställen stundtals regleras med trafikljus.

– Det kan vara bra att kanske starta lite tidigare, ta lite mer marginal innan man kör iväg på morgonen och eftermiddagen, säger Per Andersson.

FAKTA: OMLEDNINGSVÄG I MAJ

Visa

I maj 2020 leds trafiken på E12 om i höjd med till Stackvägen på Klockarvägen. Därifrån upp på Lagervägen mot rondellen på Klockarbäcken och därefter ut på Vännäsvägen igen.Omledningsvägen ska vara på plats i 58 veckor.Vägen kommer att ha sänkt hastighet, mellan 30-50 kilometer i timmen på sträckan.Vissa tider kommer trafikljus vid Stackvägen visa rött då Postnords lastbilar ska passera.  I oktober 2021 planeras hela västra länken öppna för trafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer