Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter coronapandemin i Västerbotten – mångmiljontapp för Länstrafiken Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter coronapandemin i Västerbotten – mångmiljontapp för Länstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken blöder efter tiden med pandemin.  Intäkterna mellan januari och maj minskade dramatiskt för Länstrafiken i Västerbotten. Men det tycks långsamt bli bättre. 

– Vi ser en liten resandeökning från maj. Det är en försiktig. Vi har varit nere på ungefär 50 procent jämfört med normalåret, säger länstrafikens vd Harriet Söder.  

– Tittar vi på regiontrafiken (all trafik utom lokaltrafiken i till exempel Umeå) visar de senaste siffrorna att resandet nu är ungefär 60 procent av det normala.  

Halvfulla bussar

De restriktioner som fortfarande gäller säger att bussarna bara får gå halvfulla på resor över 15 mil.  Länstrafiken har elva sådana stora linjer bland annat kustbussarna och resor mellan Umeå och Hemavan. 

Den 15 juli ska de restriktionerna slopas hoppas Harriet Söder.  

– Regeringen har sagt att man planerat att ta bort begränsningen, men det beror ju på smittläget.

Efter de fyra första månaderna hade Länstrafiken tappat 43 miljoner kronor i intäkter jämfört med den budget som lagts.  Då återstod åtta månader av året.  Samtidigt har kostnaderna också minskat, och resultatet visade i slutet av april på ett minus på 25 miljoner kronor.

Kommer troligen inte räcka

Hoppet står till att resandet snart börjar öka och att det tillfälliga statliga bidraget som ska täcka förluster orsakade av pandemin ska bli ungefär lika stort som ifjol.  

För 2020 fick länstrafiken 31,2 miljoner av staten för att täppa till hålen efter pandemins första år.   

Det statliga stödet 2021 och ett ökat resande kommer troligen inte att räcka för att det ska bli ett överskott detta år, och om det blir minusresultat måste ägarna, Region Västerbotten och kommunerna betala mer pengarna till Länstrafiken.  

De som förlorat mest på det låga resandet är regionen, Umeå och Skellefteå. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet