Genrebild Foto: TT

Kommun inför träning på skolschemat

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i Storuman kommer i höst få starta dagen med träning. Det är obligatoriskt att delta och tanken är att träningen hoppas förbättra barnens skolresultat.

Två morgnar i veckan ska eleverna på högstadiet och mellanstadiet i Storumans kommun inleda skoldagen med pulshöjande aktiviteter. Detta var Folkbladet.nu första att rapportera om.

– Träningen är obligatorisk men det är ingen bedömning eller betygsättning under passen, säger Annelie Fjellström, rektor på Rörbroskolan och Centralskolan i Storuman.

LÄS MER: Elever presterar bättre med fysisk aktivitet

Liknande projekt har införts på andra skolor i Sverige. På Grubbeskolan i Umeå har man infört en extra idrottslektion per vecka för niondeklassarna.

LÄS MER: Svett ska ge Alva högre betyg

Elever får pulsband

Det är ungefär 200 elever i Storuman som deltar i satsningen. Träningen sker i form av cirkelträning i ungefär 20 minuter med uppvärming. Skolorna har även köpt in pulsband till eleverna. Nästa år ska projektet utvärderas.

– Det ska ge effekt på våra elever när det gäller koncentrationen, stress, minnet, och kreativitet, säger Annelie Fjellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.